ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πρόταση σχετικά με την επέτειο της σφαγής των 8 Κοντεμενιωτών (35/13)

Η Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας δεν ξεχνά και τιμά την μνήμη των 8 Κοντεμενιτωτών που δολοφονήθηκαν από τούρκους κάτοικους του νησιού το 1958.

Συμπληρώνονται φέτος 55 χρόνια από το φρικιαστικό έγκλημα στο κατεχόμενο σήμερα χωριό, τον Κοντεμένο. Οκτώ νέα παλληκάρια ηλικίας 17 μέχρι 34 ετών, σφαγιάζονται από αδίστακτους τούρκους εξτρεμιστές, μετά από καλοστημένη παγίδα με την αποικιοκρατική δύναμη του Νησιού. Ήταν τότε 12 Ιουνίου 1958, όταν η ιστορία έγραψε το πραγματικό πρόσωπο της "ελληνοτουρκικής φιλίας".

Το μήνυμα έφτασε στον Κοντεμένο γύρω στο μεσημέρι της 12ης Ιουνίου.: «Τρέξτε και βοηθήστε τους κατοίκους της Σκυλούρας, σφαγιάζονται από τους Τούρκους!». Η Σκυλούρα, ένα μικτό χωριό, μερικά χιλιόμετρα από τον Κοντεμένο. Οι λεβέντες δεν δίστασαν. Αρκετοί από αυτούς, κάπου 40 άτομα κυρίως νέοι, άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους, ξύλα και σίδερα, μπήκαν στα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για τη Σκυλούρα. Πριν όμως φτάσουν στο χωριό, συνελήφθησαν από αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αφού τους είπαν πως δεν συμβαίνει τίποτε εις βάρος των Ελλήνων της Σκυλούρας, τους οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Αγ. Δομετίου για ανάκριση. Στη συνέχεια και αντί να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, με τη συνοδεία αγγλικού στρατού τους οδήγησαν στον Κοντεμένο μέσω του «τουρκοκυπριακού» χωριού Κιόνελι.

Φτάνοντας στο χωριό Κιόνελι, έγινε η μεγάλη σφαγή. Μέσα στα χωράφια είχαν κρυφτεί 200 ειδοποιημένοι από τους Άγγλους αιμοβόροι τουρκομόγγολοι, οπλισμένοι άλλοι με όπλα και άλλοι με χασαπομάχαιρα , διψασμένοι για αίμα Ελληνικό. Με το που έφτασαν τα αυτοκίνητα με τους Κοντεμενιώτες, άρχισαν να πυροβολούν και να σφάζουν. Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι οι Κοντεμενιώτες άρχισαν να τρέχουν μέσα στα χωράφια για να διαφύγουν. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Οκτώ νέοι Κοντεμενιώτες σφάχτηκαν και αποκεφαλίστηκαν. Οι Βρετανοί συνεργάστηκαν στο να γίνει το φρικιαστικό αυτό έγκλημα. Παρακολουθούσαν απαθείς. Ήταν η εποχή που σηματοδότησε την έμπρακτη συνεργασία των τούρκων εξτρεμιστών με την αγγλική αποικιακή κυβέρνηση, με στόχο να καταπνίξουν τον Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την πολυπόθητη Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Αυτά είναι τα «αδέλφια» των σύγχρονων εφιαλτών στην Κύπρο. Η ιστορία έχει καταγράψει την αληθινή «ελληνοτουρκική» σχέση και πουθενά σε αυτήν δεν υπάρχει η φιλία. Υπάρχει το μίσος, η βία και ο θάνατος. Πως μας καλούν σήμερα να ξεχάσουμε το παρελθόν και να ζήσουμε σε μια κοινή πατρίδα κάτω από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.




Οι οκτώ Κοντεμενιώτες που κατακρεουργήθηκαν από τους "Τουρκοκύπριους" εξτρεμιστές του Κιόνελι είναι:
1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων
2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων
3. Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων
4. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων
5. Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων
6. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων
7. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων
8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.

Το πρόσωπο του τούρκου δεν έχει αλλάξει ποτέ. Το ίδιο πρόσωπο του 1958, με την σφαγή των Κοντεμενιωτών, έκανε την εμφάνιση του ξανά και ξανά στο πέρασμα της ιστορίας μέχρι σήμερα. 1963-64, 1967, 1974. Τρανότερο παράδειγμα οι άνανδρες δολοφονίες των Ισαακ και Σολωμού το καλοκαίρι του 1996. Είδαμε ξανά τους τούρκους εξτρεμιστές (για κάποιους «συμπατριώτες μας») να επιδεικνύουν το "φιλικό" τους πρόσωπο.

Ως Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας δεν ξεχνούμε και τιμούμε την μνήμη των 8 Κοντεμενιωτών και όλων όσων χάθηκαν από την τουρκική βαρβαρότητα. Οι τούρκοι μας απέδειξαν μέσα από το πέρασμα των χρόνων ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί μας. Κέρδισαν το μίσος μας. Και τους υποσχόμαστε ότι μια μέρα θα εκδικηθούμε το αίμα των χιλιάδων ηρώων μας που πότισαν την ελληνική μας γη, χάριν της ανύπαρκτης Ελληνοτουρκικής φιλίας.


ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ


*Η πρόταση πήρε αναβολή από την Πρωτοπορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.